Klik op de vraag om het antwoord te laten verschijnen.
Meest gestelde vragen tweede tranche
De contouren van de tweede tranche zijn bepaald op basis van verschillende bijeenkomsten met een klankbordgroep van gemeenten en provincies die zijn samengevoegd in het eindverslag.
De ontwerpregeling is ter consultatie aangeboden aan IPO, VNG, de Vervoerregio’s en de Unie van Waterschappen.
Medio april 2022 is de regeling voor reactie aangeboden aan de Tweede Kamer (een zogeheten voorhangprocedure). Daarna volgt publicatie in de Staatscourant.
Om een aanvraag te kunnen doen, moet de aanvrager beschikken over een risicoanalyse. Zonder risicoanalyse kan de aanvraag niet in behandeling worden genomen.
De verdeelsleutel is aangepast. Bij de eerste tranche werd gewerkt met het molenaarsprincipe (“wie het eerst komt, wie het eerst maalt”). Bij de tweede tranche is de maximale rijksbijdrage bepaald op basis van het aantal km wegen in beheer van gemeenten, provincies en waterschappen.
Een aantal maatregelen is toegevoegd aan de menukaart van de regeling, bijvoorbeeld de aanleg van fietsstraten.
Er is geen startdatum vastgesteld voor de uitvoering van de maatregelen. De startdatum kun je zelf bepalen. De aangevraagde maatregelen dienen wel uiterlijk 31 december 2027 gerealiseerd te zijn.
Alle maatregelen waarvoor een Rijksbijdrage is verstrekt, moeten uiterlijk op 31 december 2027 zijn gerealiseerd.
In sommige gevallen is het mogelijk om de ontvangen Rijksbijdrage in te zetten voor een andere locatie, project of maatregel. Lukt het niet om de maatregel/het project uit de beschikking uit te voeren, mail dan naar info@investeringsimpulsspv.nl. Dan zoeken we uit wat in uw situatie tot de mogelijkheden behoort.
Verantwoording van de besteding van de Rijksbijdrage geschiedt jaarlijks volgens de SiSa-systematiek. Op de website van de Rijksoverheid is meer algemene informatie te vinden over de SiSa-systematiek. Voor meer informatie over de verantwoording van de investeringsimpuls kunt u een kijkje nemen op verantwoording of veelgestelde vragen over de verantwoording.
In het Strategisch Plan Verkeersveiligheid 2030 staat de risicogestuurde aanpak centraal. Om hier invulling aan te geven, is afgesproken dat wegbeheerders risicoanalyses en uitvoeringsagenda’s opstellen.
Om de risicogestuurde aanpak van het SPV 2030 een stap verder te brengen, was bij de tweede tranche het hebben van een risicoanalyse verplicht. Zonder risicoanalyse kan de aanvraag niet in behandeling worden genomen.
Bij de aanvraag werd ook gevraagd of er een uitvoeringsagenda beschikbaar is. Mocht er nog geen uitvoeringsagenda beschikbaar zijn, dan kon bij het indienen van de aanvraag worden aangegeven wanneer de uitvoeringsagenda gereed zal zijn. Het streven is dat men uiterlijk 31 december 2023 de uitvoeringsagenda’s gereed heeft.
Tot en met 1 maart 2023 konden gemeenten ondersteuning aanvragen bij het opstellen van een risicoanalyse en uitvoeringsagenda. Deze ondersteuning werd geleverd door het expertteam SPV dat werd gevormd door adviseurs van de adviesbureaus Antea Group en ARUP.
Er worden geen eisen gesteld aan de risicoanalyses en uitvoeringsagenda’s. Meer informatie over risicoanalyses en uitvoeringsagenda’s is te vinden op www.kennisnetwerkSPV.nl. Een risicoanalyse en uitvoeringsagenda kunnen ook in regionaal verband worden opgesteld.
Gemeenten, provincies en waterschappen konden voor de tweede tranche een aanvraag doen. Voor gemeenten die vallen onder een vervoerregio geldt dat de aanvraag via de betreffende vervoerregio is gedaan.